Programy nevhodné do 15 rokov sa zaradia medzi 20.00 a 6.00 hodinu

17.12.2012 Bratislava

Bratislava 17. decembra (TASR) – K tzv. prvej časovej opone, by mala od 1. februára budúceho roka pribudnúť aj tzv. druhá opona. Tak sa programy nevhodné do 15 rokov budú môcť vysielať v televízii a v rozhlase iba medzi 20.00 a 6.00 hodinou.

Ministerstvo kultúry vypracovalo v tomto znení zmenu vyhlášky, ktorú už predložilo do pripomienkového konania. Podľa rezortu práve mimo stanoveného času, teda od 6.00 do 20.00 hodiny, majú maloletí viac času na sledovanie televízie alebo počúvanie rozhlasu, pričom rodičia pre pracovnú vyťaženosť nemôžu dohliadnuť na to, aké programy si ich dieťa zvolí.

Prípravu novely avizoval v septembri minister kultúry Marek Maďarič v rámci svojej výzvy voči stupňujúcej sa miere vulgárnosti a nekultúrnosti vo vysielaní celoplošných súkromných televízií na Slovensku. Sľubuje si od nej zvýšenie ochrany maloletého diváka do 15 rokov pred programami s nevhodným alebo neprípustným obsahom.

V súčasnosti funguje tzv. prvá časová opona, podľa ktorej programy alebo iné zložky programovej služby, klasifikované ako nevhodné a neprístupné pre vekovú skupinu do 18 rokov, sa môžu vysielať medzi 22.00 a 6.00 hodinou.

Po novom sa za nevhodné diela a programy do 15 rokov budú považovať aj tie, ktoré obsahujú samoúčelné zobrazenie násilných aktov a ich následkov končiacich smrťou alebo vážnymi následkami. Ďalej zobrazujú nahotu, sexuálne správanie a sexuálne scény, ktoré sú súčasťou dejovej línie a majú sexuálny kontext bez ohľadu na formu ich prezentácie a typ vysielaného obsahu. K nevhodným programom pribudnú tie, v ktorých je slovná agresivita, vulgárne alebo obscénne vyjadrovanie, ktoré sú súčasťou dejovej línie a ich použitie nie je samoúčelné.
 

Vyberte región